Beruchte Slag bij Ane herdacht

In Ane is zaterdag de Slag bij Ane herdacht. Dat gebeurde met een korte herdenking en bloemlegging bij het monument in de buurtschap Ane. De Slag bij Ane was op 28 juli 1227. Het leger van bisschop Otto II van der Lippe werd in het moeras gelokt en vervolgens afgeslacht. De slag werd geleid door Roelof van Coevorden. Bij de Drenten, maar ook grote delen van Noordoost Nederland, ging het om het winnen van hun vrijheid en hun zelfstandigheid. Zwaantje Regeling legde de bloemen en Frouwke Doezeman las een gedicht voor uit de ballade van de Slag bij Ane van de Drentse dichter Roel Reijntjes.

Jaarlijkse herdenking

De slag bij Ane in 1227 was voor die tijd een betekenisvolle en beruchte veldslag tussen de bisschop van Utrecht, Otto II en zijn leger. De bisschop was zoals in die tijd gebruikelijk ook wereldlijk heerser over Overijssel, Drenthe en Groningen. Deze historische veldslag wordt jaarlijks herdacht op initiatief van de Vereniging Herdenking Slag bij Ane met onder andere leden uit de gemeenten Ommen, Hardenberg en Dalfsen en die op de grens met Overijssel wonen. Dit om de herinnering aan de veldslag levend te houden. Volgens geschiedschrijvers is deze veldslag bepalend geweest voor de verdere ontwikkeling van Drenthe en grote delen van Noordoost Nederland. Bij het monument werden rood-witte bloemen gelegd. Deze kleuren zijn verbonden aan de Nedersaksische streek waar de veldslag plaatsvond. Ook vlaggen met deze kleur markeerden het herinneringsmonument.

Ommen

Voorafgaande aan de bloemlegging kwamen zo’n 50 belangstellenden bijeen in het Vechtdal Museum in Gramsbergen. Hier hield Wim Visscher, secretaris van de vereniging Slag bij Ane een lezing met de titel “De heren van Coevorden, Ansen en Ommen, voor en tegen de bisschop”, thema’s uit zijn nog te verschijnen boek over de Slag bij Ane. Volgens Visscher had ook Ommen een aandeel in de slag. Voorafgaande aan de Slag bij Ane was Rudolf van Coevorden in Ommen burggraaf, een adellijke titel met een militaire bestuursfunctie. Hij zetelde in Ommen op mottenheuvel Het Laar. Het was zijn zoon Rudolf van Coevorden die in 1227 de Drentse boeren aanvoerde en het machtige ridderleger van de bisschop wist te verslaan. Bisschop Otto II verloor in Ane niet alleen de slag, maar ook zijn leven. De smadelijke dood van de bisschop liet een geweldige indruk achter bij zijn dienaren, die spraken van “de meest rampzalige van al onze dagen”.

Ridders te paard

Het door de bisschop aangevoerde ridderleger bestond uit een keur van zwaar geharnaste ridders te paard. Als ze tegen de vijand oprukken, zakken de voorste gelederen meteen langzaam weg in het stinkende, dode moeras, waarin ze ten slotte door het gewicht van hun wapenrusting geheel verzinken. Voor de licht bewapende Drenten, die zich wel makkelijk op het veen konden bewegen, vormden ze dan ook een gemakkelijke prooi. Volgens een kroniekschrijver begon toen ‘het vleeshakken’ dat de hele dag zou voortduren.