Zeer geslaagde herdenking Slag bij Ane

 

zaterdag 30 juli 2011

Zaterdag 30 juli werd traditioneel de Slag bij Ane herdacht. Ruim vijfenveertig genodigden en belangstellenden verzamelden zich bij café Bolte te Gramsbergen om eerst van koffie en koek te genieten. De spreker, de heer P.C.M. Rademaker uit Hasselt had een interessante lezing over de voorgeschiedenis van de slag bij Ane uit 1227. Van de ridders die hadden meegevochten in Ane waren er veel die daarvoor ook aan een kruistocht hadden mee gedaan.

Daisy flowers on the meadow, seasonal backgrounds for your design

De bloemen bij het monument in Ane werden dit keer gelegd door twee eerstejaars studenten, Gert Slatman en Mirjam van Dijk. Vervolgens werd door de volksdichter Th. Knotters een gedicht voorgedragen. Overigens was het bijzondere van deze bijeenkomst dat die ook in het teken stond van het 35-jarig bestaan van de vereniging ‘Herdenking Slag bij Ane’.

 

Boekwerk

Ter gelegenheid daarvan werd aan alle aanwezigen een boekwerkje over de Slag bij Ane aangeboden, geschreven door mr. drs. W. Visscher. Hij stelt daarin ondermeer: Het monument te Ane houdt als tastbaar teken de herinnering aan deze eeuwenoude vrijheidsstrijd levend. Het is met recht een plaats van herinnering en herdenking.

 

Bron: De Toren